Desinfo, Big Tech & Democratie

Maandag 9 december 2024

van 14:30 tot 16:30

Hoe kunnen we de samenleving weerbaarder maken tegen de neveneffecten van digitalisering, zoals desinformatie en polarisatie? Hoe kunnen we zorgen voor een integer informatiesysteem dat democratische structuren en instituties accountable houdt en de democratie weerbaar maakt tegen polarisatie en toenemende autocratisering?

In deze workshop met o.a. Defend Democracy, Free Press Unlimited en de WRR verkennen we de impact van desinformatie op het publieke debat en onderzoeken we hoe vrije pers en betrouwbare informatievoorziening de hoekstenen van onze democratie kunnen blijven.

Hoe kunnen we de democratie in Nederland beschermen tegen de uitdagingen van desinformatie? In deze interactieve deelsessie verkennen we de impact van desinformatie op het publieke debat en onderzoeken we hoe vrije pers en betrouwbare informatievoorziening de hoekstenen van onze democratie kunnen blijven. We zien over de hele wereld dat de digitale informatieomgeving een enorme impact heeft op het functioneren van onze democratie. Terwijl we in Europa de macht van Big Tech pogen in te perken, wordt Silicon Valley diep verankerd in de nieuwe regering-Trump.

Samen met o.a. Defend Democracy, Free Press Unlimited en de WRR werken we aan concrete voorstellen om de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving op dit gebied te vergroten. 

Met input van o.a. Alice Stollmeyer (Defend Democracy), Leon Willems (FPU) en Catrien Bijleveld (WRR) bespreken we de stand van zaken rondom de digitale uitdagingen voor onze democratie. Op welke grote gevaren is onvoldoende zicht? Welke voorstellen kunnen we als Nederlandse Democratie Coalitie doen om onze democratie op deze punten te versterken? En vooral: welke acties zijn hiervoor nodig?

Kom ook, doe mee en draag bij aan onze plannen voor 2025!

Georganiseerd door:

Spreker:

– Alice Stollmeyer (Defend Democracy)

– Leon Willems (Free Press Unlimited)

– Catrien Bijleveld (WRR)

Alle workshops:

In deze sessie, georganiseerd door PAX en het NHC, vormen deelnemers een actieplan voor de rechtsstaat en democratie. Wat zijn lessen uit het buitenland? Wat kan men zelf doen? Met aandacht voor de rol van burgerbewegingen en institutionele aspecten. 

(Meer info)

Burgers weten vaak weinig over hoe de democratie werkt. Zelf actief worden is vaak knap ingewikkeld. In deze sessie, georganiseerd door PAX, inventariseren en bespreken we voorstellen om burgerschapseducatie een extra impuls te geven.

(Meer info)

Burgers weten vaak weinig over hoe de democratie werkt. Zelf actief worden is vaak knap ingewikkeld. In deze sessie, georganiseerd door PAX, inventariseren en bespreken we voorstellen om burgerschapseducatie een extra impuls te geven.

(Meer info)

Stel je voor: in 2050 is de ecologische en klimaatcrisis afgewend, zijn de meeste Nederlanders actieve democraten en is polarisatie vervangen door deliberatie! In deze sessie kijken we terug vanuit de toekomst. Hoe droeg alliantievorming bij aan dit mooie scenario?

(Meer info)

 

Democratisch burgerschap en maatschappelijke betrokkenheid ontstaat als mensen voldoende zeggenschap hebben of ervaren en zo volwaardig onderdeel zijn van het publieke domein. Help mee met het opstellen van een actieagenda voor een vitale democratie op lokaal en nationaal niveau.

(Meer info)