Bouwen aan Burgerschap

Maandag 9 december 2024

van 14:30 tot 16:30

Burgers weten vaak weinig over hoe de democratie werkt. Zelf actief worden is vaak knap ingewikkeld. In deze sessie, georganiseerd door PAX, inventariseren en bespreken we voorstellen om burgerschapseducatie een extra impuls te geven.

Een paar maanden na de van de Berlijnse Muur schreef de Duits-Britse denker Ralf Dahrendorf over de toekomst van de voormalige Warschaupactlanden. Zes maanden heb je nodig voor een nieuwe grondwet. Zes jaar om de economie te organiseren. Voor de sociale fundamenten van een stabiele democratie moet je snel zestig jaar rekenen. “Het uur van de advocaat en het uur van de politicus betekenen weinig zonder het uur van de burger.” Actief burgerschap is niet alleen van cruciaal belang van de ontwikkeling van de democratie, maar ook voor het behoud en de versterking daarvan.

Velen ervaren een grote urgentie om extra te investeren in burgerschap. Mensen hebben best ideeën over hoe het beter kan in hun directe leefomgeving of verder weg, maar voelen zich vaak niet geroepen of niet in staat om daarvoor zelf in actie te komen.

In deze sessie maken we kort de stand van zaken op en bespreken we aan de hand van enkele opdrachten hoe we burgerschapsvorming, professioneel en effectief, een extra impuls kunnen geven.

  • Burgerschapsonderwijs is sinds enkele jaren verplicht in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Wet- en regelgeving is in voorbereiding voor burgerschapsonderwijs op het MBO. Wat zijn de eerste ervaringen?
  • Hoe kunnen we mensen die lokaal actief willen worden ondersteunen in de ontwikkeling van hun actief burgerschap?
  • Herinneringscentra leggen de laatste jaren steeds meer de verbinding tussen de Tweede Wereldoorlog en de grote vragen van ons tijdsgewricht, in het kader van burgerschapsvorming. Werkt dat?
  • Zijn er bepaalde doelgroepen die meer aandacht verdienen in het kader van burgerschapsvorming?

Georganiseerd door:

Spreker:

Dion van den Berg (PAX)

Alle workshops:

In deze sessie, georganiseerd door PAX en het NHC, vormen deelnemers een actieplan voor de rechtsstaat en democratie. Wat zijn lessen uit het buitenland? Wat kan men zelf doen? Met aandacht voor de rol van burgerbewegingen en institutionele aspecten. 

(Meer info)

Burgers weten vaak weinig over hoe de democratie werkt. Zelf actief worden is vaak knap ingewikkeld. In deze sessie, georganiseerd door PAX, inventariseren en bespreken we voorstellen om burgerschapseducatie een extra impuls te geven.

(Meer info)

Stel je voor: in 2050 is de ecologische en klimaatcrisis afgewend, zijn de meeste Nederlanders actieve democraten en is polarisatie vervangen door deliberatie! In deze sessie kijken we terug vanuit de toekomst. Hoe droeg alliantievorming bij aan dit mooie scenario?

(Meer info)

Hoe kunnen we de samenleving weerbaarder maken tegen desinformatie? In deze workshop van Defend Democracy, Free Press Unlimited en Bits of Freedom verkennen we de impact van desinformatie op het publieke debat en onderzoeken we hoe vrije pers en betrouwbare informatievoorziening de hoekstenen van onze democratie kunnen blijven. 

(Meer info)

 

Democratisch burgerschap en maatschappelijke betrokkenheid ontstaat als mensen voldoende zeggenschap hebben of ervaren en zo volwaardig onderdeel zijn van het publieke domein. Help mee met het opstellen van een actieagenda voor een vitale democratie op lokaal en nationaal niveau.

(Meer info)