Alliantievorming voor democratie
Stel je voor: in 2050 is de ecologische en klimaatcrisis afgewend, zijn de meeste Nederlanders actieve democraten en is polarisatie vervangen door deliberatie! In deze sessie kijken we terug vanuit de toekomst. Hoe droeg alliantievorming bij aan dit mooie scenario?
We voelen steeds meer dat er echt iets fundamenteels moet veranderen om te zorgen dat we een goede wereld behouden.
Politieke bestuurders lijken hier weinig mee bezig te zijn. Maar de roep om grote verandering op sociaal, economisch en politiek gebied wordt steeds groter. Steeds meer wetenschappers (IPCC, IPBES) maken dit duidelijk en de Verenigde Naties steunen deze oproep. Verschillende NGO’s, adviesorganen en activisten geven gehoor aan deze oproep en zetten zich hiervoor in op landelijk en lokaal niveau.
Het is een lastige maar zeker geen onmogelijke opgave om deze grote en transformatieve veranderingen te bereiken. Er zijn veel verschillende paden hier naar toe. Graag gaan we met jullie onderzoeken welke dat zijn en hoe we elkaar daarbij kunnen versterken. Dat doen we door terug te redeneren vanuit dit aanlokkelijke toekomstbeeld:
In 2050 is de ecologische en klimaatcrisis afgewend, zijn de meeste Nederlanders actieve democraten en is polarisatie vervangen door deliberatie.
We gaan samen met jullie onderzoeken wat dit betekent, welke tussendoelen we zien, wat we moeten vermijden en welke stappen we nu al kunnen zetten. En, belangrijk, hoe we elkaar daarbij kunnen helpen.
We nemen hier goed de tijd voor en het doel is dat iedereen na afloop (meer) gaat bijdragen om dit te realiseren. We stellen een wervend actieplan op dat we na afloop aan de andere deelnemers presenteren.
We verwachten een leuke sessie waarbij we elkaar gaan inspireren en steunen om concrete stappen naar een ideale wereld te zetten.
Georganiseerd door:
Spreker:
– Walter Wittkamp, specialist burgerberaden en participatie (bij Agora Europa), initiatiefnemer van de Nationale Luistercampagne, lid van de Politieke Ondersteuning van Extinction Rebellion NL en schrijver van het boek Kom op voor het Klimaat.
Alle workshops:
In deze sessie, georganiseerd door PAX en het NHC, vormen deelnemers een actieplan voor de rechtsstaat en democratie. Wat zijn lessen uit het buitenland? Wat kan men zelf doen? Met aandacht voor de rol van burgerbewegingen en institutionele aspecten.
Burgers weten vaak weinig over hoe de democratie werkt. Zelf actief worden is vaak knap ingewikkeld. In deze sessie, georganiseerd door PAX, inventariseren en bespreken we voorstellen om burgerschapseducatie een extra impuls te geven.
Stel je voor: in 2050 is de ecologische en klimaatcrisis afgewend, zijn de meeste Nederlanders actieve democraten en is polarisatie vervangen door deliberatie! In deze sessie kijken we terug vanuit de toekomst. Hoe droeg alliantievorming bij aan dit mooie scenario?
Hoe kunnen we de samenleving weerbaarder maken tegen desinformatie? In deze workshop van Defend Democracy, Free Press Unlimited en Bits of Freedom verkennen we de impact van desinformatie op het publieke debat en onderzoeken we hoe vrije pers en betrouwbare informatievoorziening de hoekstenen van onze democratie kunnen blijven.
Democratisch burgerschap en maatschappelijke betrokkenheid ontstaat als mensen voldoende zeggenschap hebben of ervaren en zo volwaardig onderdeel zijn van het publieke domein. Help mee met het opstellen van een actieagenda voor een vitale democratie op lokaal en nationaal niveau.