EU Democratiewijzer voor Nederlandse kiezers beschikbaar


De Nederlandse Democratie Coalitie lanceert vandaag de eerste EU Democratiewijzer voor de Nederlandse kiezer. Aan de hand van vijf democratische kernthema’s hebben de organisaties Meer Democratie, PAX, het Nederlands Helsinki Comité, The Hague Academy for Local Governance en Transparancy International Nederland rapportcijfers gegeven. 

 

Politieke partijen die nu in het EU parlement zitten of minimaal 1 zetel peilen, zijn in kaart gebracht. Met  de cijfers beoordelen wij hoe partijen in brede zin de democratie in en buiten de EU willen verbeteren.

 

Het is essentieel voor een goed functionerende democratie dat kiezers geïnformeerd zijn over de standpunten van politieke partijen. Dat pakken wij breed op. Het gaat niet alleen over het gebrekkige democratische functioneren van de EU, maar bijvoorbeeld ook over het buitenlandbeleid dat zij voert en de kwaliteit van de rechtsstaat, aldus Niesco Dubbelboer, woordvoerder van de Nederlandse Democratie Coalitie.

 

De beoordeling van de partijen richt zich op:

  • voorstellen voor het vergroten van directe en indirecte zeggenschap voor burgers;
  • maatregelen om de rechtsstaat en mensenrechten te beschermen en te versterken;
  • het bevorderen van de politieke integriteit(vergroten transparantie, bestrijden corruptie);
  • hoeveel lokale autonomie er wordt bepleit;
  • het actief bevorderen van de democratie in andere landen, in en buiten de EU.

Ga naar www.democratiewijzer.nl en bekijk de resultaten.

 

De EU Democratiewijzer is een gezamenlijk product van bovengenoemde organisaties die samenwerken in de Nederlandse Democratie Coalitie.

—————————————————————————————————