In discussion: how do we involve youth better in our democracies?​

De democratie in Nederland staat ook onder druk. Daarom kwamen Haagse studenten samen gisteravond om over de toekomst van Europa te praten, georganiseerd door Foundation Max van der Stoel en de Haagse Hogeschool. Dit evenement was onderdeel van de Democratie onder Druk campagne, en werd punt 15 van het manifest besproken: betrek de belangen van volgende generaties in besluitmakingsprocessen.

 

Het evenement begon met verschillende stellingen zoals de stemleeftijd moet naar 16 jaar, referenda is een goed middel om jongeren te betrekken in de politiek en landen die de Europese democratische waarden ondermijnen, zoals Polen en Hongarije moeten uit de Europese Unie worden gezet.

 

Vervolgens hield Mendeltje van Keulen, professor European Studies aan de Haagse Hogeschool, een pitch over de transparantie van de Europese Unie, waar veel burgers echter niet vanaf weten. Een oplossing hier voor zou zijn om meer nadruk op de Europese Unie te leggen in het onderwijs en de media. Tijdens het gesprek na de pitch van Mendeltje werd onderwijs over de Europese Unie in middelbare scholen als het belangrijkste idee gezien voor democratie. Andere populaire  ideeën waren gemeenschappelijke stemlijsten voor elk land, meer verantwoording voor corruptie en Europese burgerberaden.

 

Yadira de Jong, betrokken bij de klimaatburgerberaad,  sprak over het belang van burgerberaadom de democratie te versterken en besluiten te nemen over verdelende onderwerpen. Dit zijn willekeurig gekozen burgers, vanuit het idee dat de gewone burger in de vergadering vertegenwoordigd moet zijn, van elke leeftijd, geslacht en afkomstig uit elke sociale klasse en regio.

Het merendeel van de jongeren vond het idee van een burgerberaad belangrijk, en de mogelijkheid om deze te kunnen aanvragen door middel van het verzamelen van een aantal handtekeningen. Ook waren zij van mening dat deze burgerberaden betaald en geïnstitutionaliseerd moeten worden, en dat de media hier over moet rapporteren.

 

Oprichter #representjezelf Younes Douari sprak over het werk wat deze organisatie doet om, vooral jongeren met een niet-westerse achtergrond naar de stembussen te trekken, die normaal gesproken vaak niet stemmen. Dit is extra van belang omdat dit publiek vaak geen vertrouwen in de politiek meer heeft, maar dit ook niet kan worden opgebouwd zonder goede representatie. Deze vicieuze cirkel werd ook verder besproken in het gesprek na de pitch van Younes. Na de pitch van Younes gingen de jongeren in gesprek over hoe jongeren en volgende generaties beter betrokken kunnen worden in beleidvormingsprocessen. Het populairste idee was het verplichte maken van onderwijs over politiek en de invloed die je hier mee kan uitoefenen. Ook waren veel jongeren enthousiast over het idee dat elke derde persoon op de stemlijst onder de 25 moet zijn.

 

Op 27 maart, tussen 19u30 en 22u30,  nodigt de volledige Democratie onder Druk coalitie iedereen uit om deel te nemen aan het slotevenement in Pakhuis de Zwijger Metropolis Zuidoost waar gesproken zal worden over het belang van de democratie en het werken aan de legitimiteit ervan, ook op de plekken waar dit niet altijd vanzelfsprekend is. De ideeën van deze jongeren zullen ook worden meegenomen naar dit evenement.